Burg Group

Het 70-jarige familiebedrijf Burg Group maakt diverse azijnen, limonadesiropen en diksappen, reinigingsmiddelen en automotive producten. Naast De Burg B.V. in Heerhugowaard vallen onder de Burg Group nog drie vestgingen in Nederland, in Ter Aar, Nieuw-Vennep en Klundert, en vier in het buitenland (België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië). Er werken circa 200 mensen, waarvan 80 in Heerhugowaard. 

De Vraag

Arjen Pauzenga, CFO Burg Group: Als financiële man van Burg Group was ik niet alleen verantwoordelijk voor de bestaande IT-infrastructuur binnen onze organisatie, maar ook voor de vernieuwing ervan. Met meerdere vestigingen in Nederland en Europa werd vooral dat laatste voor mij als financial een stevige taak. Net toen ik het gevoel had vast te lopen, viel er een uitnodiging van IT-Councelor op mijn bureau, voor de training ‘IT Master in één Dag’. Dat klonk bijzonder aanlokkelijk. In eerste instantie lukte het me niet hieraan mee te doen, maar de beschrijving van hun dienstenpakket maakte wat los. 

Het opzetten van een nieuwe IT-organisatie bleef stroef lopen en de behoefte aan een sparringpartner werd steeds groter. Dus toch maar eens contact opgenomen met IT-Councelor. Een eyeopener. Zij begrepen de obstakels waar ik met een internationaal opererend bedrijf tegenaan liep en bevroegen mij uitgebreid over onze beleidsmatige ideeën, onze strategie en de markt. Hun pragmatische aanpak beviel ons; het was duidelijk dat men er niet op uit was om Burg Group dure uren te verkopen. 

De Oplossing

Op onze bestaande IT-structuur werd een quickscan toegepast, die de sterke en zwakke punten aan het licht bracht. Daarna ontwierp IT-Councelor een helder stappenplan voor de hele organisatie, rekening houdend met onze toekomstvisie. Van daaruit konden we stevig doorpakken. We namen een IT-manager in dienst om alle processen rond controlling en data-informatievoorziening te stroomlijnen. Hieruit bleek hoe belangrijk het is om iemand met vakkennis op een dergelijke klus te zeten. Want ik had wel het inzicht, maar kon geen oplossingen bedenken. En we zagen dingen toch ook gewoon over het hoofd. 

Voor de praktische invulling van het stappenplan leverde IT-Councelor ons een goede interim manager, gaf workshops aan de medewerkers en bracht ons in contact met nieuwe partijen. Er ging een wereld voor ons open.

Het Resultaat

Alles bij elkaar leverde het de gewenste efficiëntie op. Bovendien bleken de geselecteerde oplossing verrassend genoeg betaalbaarder dan verwacht. 

Na een proces van ongeveer een half jaar stond onze IT-structuur als een huis. Mede dankzij het eigen sausje van de IT-manager ontstond er een nieuw elan over de hele breedte van de organisatie.
Met de IT-organisatie die nu is gerealiseerd, kunnen we de komende drie jaar de informatievoorziening verder optimaliseren. Daarmee heeft de professionalisering van Burg Group een flinke slag gemaakt.

Burg Group Over IT-Councelor

Zonder IT-Councelor zouden we er zeker langer mee hebben geworsteld en was het uiteindelijke resultaat nooit zo bevredigend geweest.