23 MEI 2019 | JAN KROL

Grip op data in de zorg:

eerste stappen richting een datagedreven toekomst

De ambitie is er: een datagedreven zorgorganisatie. De praktijk is echter weerbarstig. De implementatie van de nieuwste Business Intelligence tool zorgt niet voor de grote stap voorwaarts. Verandering komt langzaam. Via welke stappen komt er wél grip op de data en kunnen noodzakelijke innovaties doorgevoerd worden voor zinnige en zuinige (keten)zorg? 

Gat tussen ambitie en realiteit 

Een herkenbaar voorbeeld van het gat tussen ambitie en realiteit is de jaarlijkse heksenketel voor het opstellen van rapportages, begrotingen en verantwoordingsrapportages voor externe partijen en overheden. Ieder jaar dezelfde stress. Iedereen die iets met data kan, heeft alleen tijd voor het (opnieuw) maken van overzichtjes en overzichtjes over overzichtjes die vooral nodig zijn voor het beantwoorden van vragen over (onverklaarbare) verschillen.  

Je bent niet alleen  

50% van de zorgorganisaties heeft het laagste volwassenheidsniveau op het gebied van datamanagement [1]. Dit betekent dat er geen inzicht is in beschikbare data en waar deze opgeslagen is. Tevens ontbreken processen die data betrouwbaar en bruikbaar houden. Dit leidt ertoe dat het creëren van (nieuwe) inzichten veel tijd kost en afhankelijk is van de kennis en kunde van personen. Innovatie is niet mogelijk omdat het beheren van het bestaande de beschikbare tijd opslurpt. 

Wat is nu het probleem? 

Gelukkig zijn er altijd capabele medewerkers die in applicaties en bestanden de juiste data kunnen vinden. Die zorgen voor de benodigde rapportage, vandaag en morgenOvermorgen vraagt echter een efficiënte zorgorganisatie die werkt in zorgketens, waarbij data binnen de organisatie en in de zorgketen vloeit. Gecontroleerd en beveiligd. Een beperkt aantal personen die ad hoc in actie komen, kunnen de datagedreven organisatie niet dragen 

Inzicht vooraf aan actie 

Data is de basis om nieuwe inzichten te creëren. Hiermee blijft de organisatie wendbaar op weg naar het realiseren van zuinige en zinnige zorg. Naast controle over de grondstof ‘data’ heb je controle nodig over alle bewerkingsstappen om vanuit data inzichten te creëren. Het startpunt voor het verkrijgen van controle is inzicht in welke concrete onderwerpen van belang zijn. Dit loopt van strategie, managementverantwoordelijkheid en beschikbare capaciteit, naar processen voor onderhoud en vernieuwing, via applicaties en benodigde techniek, tot aan beveiliging en wetgeving.  

Weloverwogen vervolgstappen zetten 

Een volwassenheidsmeting geeft inzicht wat er goed gaat en brengt focus aan op wat er stap voor stap verbeterd kan worden. Het doel is daarbij niet het verbeteren zelf, maar het realiseren van de organisatiestrategie. Dit klinkt mooi, maar impliceert nogal wat. Voor een succesvolle transitie naar het ambitieniveau is het nodig om breed te blijven kijken naar datamanagement in relatie tot de organisatiestrategie en operationele realiteitDe organisatie is er om zorg te leveren. Daarnaast is het bouwen aan de toekomst nodig. Realiteitszin over beschikbare capaciteit en planning is geboden. Daarnaast is het van belang om de vaardigheid van de organisatie om veranderingen door te voeren mee te nemen. 

Wil je weloverwogen aan de slag met datamanagement binnen jouw zorgorganisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Meld je nu gratis aan voor de training IT Master in de Zorg t.w.v. € 595,– *
27 juni 2019 | 13:00 – 17:00 uur | Inntel Hotels – Utrecht Centre

Bronnen:

[1] Seiner RS. Non-Invasive Data Governance. The Path of Least Resistance & Greatest Success 

Jan Krol  is ROI Manager bij IT-CouncelorIn de dagelijkse praktijk helpt hij organisaties om grip te krijgen op ICT, datamanagement en informatievraagstukken. Met duidelijke ideeën over inrichtings- en sturingsvraagstukken kan hij pragmatisch meebouwen aan informatievoorziening van organisaties zodat deze beter in staat is kwaliteit te leveren. 

Jan KrolROI Manager IT-Councelor